Loading...

Coaching

Coaching

 


Tudják, ki van a képen? Ha Önök személyügyi vezetők vagy igazán jó vezetők, akkor ismerik ezt a fotót. Igen,  ő Tim Gallway, az első coach.

A coaching edzést, a coach edzőt jelent. Timothy Gallway (1975) volt az első, aki a tenisz, majd a golf kapcsán végzett sportpszichológiai kutatásai tanulságaként kijelentette, hogy a legfélelmetesebb ellenfél nem a teniszháló túloldalán található, hanem a saját fejünkön belül.   
Tim Gallway túllépett a hagyományos edzői módszereken és arra koncentrált, hogyan tudják játékosai legyőzni azokat a vélt vagy tényleges akadályokat és korlátokat, amelyek teljesítményük gátját képezik. Ha ez sikerül, a játékos természetes képességei kerülnek felszínre és nem lesz szükség további edzői technikai utasításra. Gallway néhány évvel később azt vette észre, hogy a fenti szemléletmódot a sportpályán kívül, az üzleti életben hirdeti. Így vált belőle az első coach és lett a coaching a ’80-as évektől kezdve az egyik sikerszakma.

 


Valljuk, hogy a coach feladata, hogy a coachee-t eljuttassa egy olyan fejlettségi szintre, amikor az képes a saját és a vállalat igényeinek leginkább megfelelő döntések meghozatalára. Meggyőződésünk, hogy a jó vezető is lehet még jobb és jobb vezető is lehet kiváló. Tökéletes azonban nincs és időről-időre szükségünk van arra, hogy felülvizsgáljuk eddigi sikereinket, sikertelenségeinket, eredményeinket és tiszta képet kapva szembenézzünk a jelen kérdéseivel.
 

A coaching folyamata és módszertana

Az első, úgynevezett nulladik ülés a coaching folyamat nyitánya. A coach és a coachee eldöntik, tudnak és akarnak-e együtt dolgozni. Ezek után tisztázzák a folyamat hosszát (általában 10-15 ülés), lefixálják az időpontokat és a fejlődési irányt.
Az egyes ülések gyakorisága és időpontja a coachee igényeihez igazodik és szükség esetén extra találkozókra is van lehetőség.
A problémák feltárására, az okok kezelésére és a megoldási javaslatok kidolgozására különféle módszereket alkalmazunk, de minden esetben elvárjuk, hogy a coachee nagyobb részt vállaljon a folyamatban, mint a coach. Éppen ezért a coach soha nem adja a coachee kezébe a megoldást, hiszen csak az lehet tartós és sikeres, amiért a coachee megdolgozik. A coach a megfelelő gyakorlatokkal rávezeti a coachee-t, hogyan tud rendszerezetten gondolkodni, hogyan tud hatékony döntéseket hozni, beosztani az idejét és dönteni a lényeges és lényegtelen dolgok között. Ehhez több száz olyan eszköz áll rendelkezésünkre, amelyek hatékonyságukat már bizonyították.

 

Leggyakoribb vezetői problémák, coaching témák

vbvb